Sæbebobleredskaber

Der findes masser af redskaber til at lave sæbebobler som du kan købe eller lave selv. Her præsenterer vi vores favoritter.

Wand

En wand er den dims der altid følger med når man køber sæbeboblevand i en legetøjsforretning og som alle børn har prøvet at lave sæbebobler med. Det er en lille pind med en ring for enden man dypper i sæbevandet. “Wand” betyder tryllestav på engelsk, men bruges også om dette sæbebobleredskab. Der mangler et dansk ord for redskabet, så vi har valgt at bruge det engelske.

Med wands laver man som regel små bobler, dvs. i størrelser fra cirka bordtennisbold til tennisbold. Man kan dog godt lave større bobler (måske op til håndboldstørrelse) ved at pust blødt gentagende gange. Sammen med sugerør er wands det ideelle redskab til mange sæbeboble tricks. Her laver man ofte nogle boblekonstruktioner som man samtidig holder med wanden (Se f.eks. her). Hvis man bruger en wand til bobletricks skal man kunne lukke boblerne så luften ikke siver ud. Der er to måder at gøre det på: a) vend wand 180 grader rundt så den side du puster i kommer til at vende ind mod boblen, b) slip boblen med wanden ved at trække wanden hurtigt væk, og grib boblen igen.

Se en film af sæbebobler i slow motion som laves med en wand.

                  IMG_9032

Boblestruktur lavet med to wands

Sugerør

Sugerør er et meget enkelt bobleredskab. Dyp den ene ende af et sugerør i sæbevand og pust i den anden. Pust ikke for hårdt, så sprænger boblen. Hvis du puster blødt flere gange på samme boble kan du lave en relativ stor boble (måske omkring grapefrugtstørrelse). Hvis du poster lidt hårdere laver du mange små bobler som slipper sugerøret.

Sammen med wands er sugerør det ideelle redskab til mange sæbeboble tricks. Her holder man som regel en boble med wanden mens man opbygger en struktur af bobler ved at tilføje bobler med sugerøret (Se f.eks. her). Hvis man bruger et sugerør til bobletricks skal man kunne slippe boblerne fra sugerøret. Det gøres ved at flytte sugerøret væk i en hurtig bevægelse.

Med sugerøret kan du også

  • Lave bobler inde i en boble: Stik sugerøret ind i en stor boble. Lav en ny boble, og slip den fri
  • Puste ekstra luft ind i bobler: Stik sugerøret ind i en boblen. Sug i røret for at fjerne sæbehinden i den anden ende af røret. Nu kan du blæse ekstra luft ind
  • Sprænge sæbehinder/Fjerne uønskede bobler fra en boblekonstruktion: Sæt enden af sugerøret på den hinde som skal fjernes og sug lidt hårdt i sugerøret
  • Blæse røg ind i boblerne. Det letteste er at bruge røgen fra en cigaret (Se f.eks. her), men da det ikke er så sundt kan man også vælge at bruge røg eller damp fra købte eller hjemmelavede apparater. Brug f.eks. en e-cigaret.

IMG_9083

Boblestruktur på wand lavet med sugerør

Rør

Et rør med en længde på ca. 30 cm og en diameter på ca. 5 cm er godt til at lave store bobler og ideelt til at lave bobledomer på en våd overflade. Du kan f.eks. bruge røret fra en køkkenrulle, og hvis du vil have noget som ikke opløses i sæbevandet kan du bruge et plastik eller glasrør. Se f.eks. her. Når man bruger større rør en sugerør er teknikken at man ikke sætter munden helt til røret, men holder holder en afstand på 5-10 cm mellem mund og rør. Herved benytter man den såkaldte bernoulli-effekt til at suge ekstra luft fra omgivelserne ind i røret og ud i boblen. På den måde kan man med et langt blødt pust en temmelig stor dome.

DSCN0660

Bobledome på våd glasplade lavet med glasrør

Hænder

Du må ikke snyde dig selv for ikke at prøve at lave bobler med hænderne. Tættere kommer man ikke på boblerne. Hvis hænderne er helt våde (også gerne lidt op ad underarmene) så kan du røre og f.eks. gribe sæbeboblerne. Hvis du former dine fingre som en ring og dypper dem i sæbevand, så kan du puste bobler som hvis du brugte en wand. Du kan bruge en eller to hænder. Med en hånd kan du lave en ring ved at sætte tommel og pegefinger sammen. Med to hænder kan du f.eks. sætte pegefinger mod pegefinger og tommelfinger mod tommelfinger (Se billedet nedenfor eller filmen her).

Figur 1.17b

Blæs med samme teknik som med et rør (se ovenfor), altså med lidt afstand til hænderne. Der er to ting du skal lære når du er i gang. Det første er at lukke boblerne så luften ikke siver ud. Det gør du ved at lukke den ring du har lavet med fingrene, og det kan kræve lidt øvelse fordi boblen sprænger hvis man kommer til at åbne ringen. Det andet er at slippe bobler du holder i hænderne. Her handler det om at minimere kontaktfladen til boblerne.

SBDK2013 vilvite

Sæbeboble lavet med to hænder

Tristring

En tristring er et simplet redskab bestående af to pinde og en snor. Det er et rigtigt godt redskab til at lave store sæbebobler og lange sæbeboblerør med. En tristring består af to pinde med en snor på. En relative stor sæbehinde dannes på snoren ved at trække pindene ud til siderne og en smule vinde puster boblen op. Det vanskeligste er at lukke boblen. Dette gøres ved at samle pindene. Tristringen er opfundet af legetøjsopfinderen Kalvin Klundt og har været i salg i legetøjsbutikker.

Se en film af store bobler der er lavet med tristringHer kan du se flere billeder at store bobler hvor de største er lavet med en tristring. Her kan du læse om hvordan du laver din egen tristring.

 IMG_0811

Stor sæbeboble lavet med tristring

Lysbord

Et lysbord er ikke at et redskab til at lave sæbebobler med, men et redskab til at fremhæve deres farver. Når man bruger et lysbord i et mørkt rum, så ses farverne i boblerne tydeligt fordi lyset der er reflekteret i boblen bagerste hinde ses uden at blive domineret af baggrundslys. Se f.eks. filmen nedenfor.

En god tilføjelse til et lysbord er en lyskilde med kun en farve (kun en bølgelængde) som f.eks. en lavtryksnatriumlampe eller LED-lys i de tre grundfarver rød, grøn og blå. Se billeder fra sådan et lysbord her.

Læs her hvordan du kan lave et simpelt lysbord.